Enquiry Form

Elküld!

Friss hírek, cikkek

26.03.2013

2006 óta nem tapasztalt értéknövekedés az Egyesült Államokban

Forrás: Wall Street Journal

A Standard & Poor ingatlanár-indexe alapján 2006 óta nem tapasztalt mértékben növekedett az ingatlanok értéke az Egyesült Államokban 2012 és 2013 januárja között. A 20 nagyvárost elemző index 8.1%-os értéknövekedést mutat, amely meghaladja Thomson Reuters közgazdászainak 7.9%-os várakozását.

Az S&P vezető elemzője, David Blitzer kiemelte, hogy az ingatlanlufi kipukkanása óta a tavalyi év hozta a legnagyobb emelkedést.

Az alacsony kamatok, a banki ingatlanvisszavételek csökkenő száma, a csökkenő kínálat és a javuló gazdasági körülmények együttesen nagy mértékben támogatják az amerikai ingatlanpiac helyreállását.

A javulás ellenére az index továbbra is 30%-al a 2006-os értékek alatt áll.

A tavalyi év kezdete óta 20 nagyváros esetében tapasztalható növekedés, 8 város esetében a növekedés százalékos mértéke kétszámjegyű. Januárban Detroit városán kívül minden városban magasabb növekedést mértek, mint havi átlagban 2012 során, New York környékén pedig az átlagnál is nagyobb mértékű értéknövekedést tapasztaltak.

A válságot leginkább megsínylő városok esetében tapasztalható a legnagyobb értéknövekmény, 2013 januárjára Phoenix ingatlanárai 23%-os, Las Vegas árai pedig 15%-os növekedést mutattak az előző év elejéhez képest.

Januárban növekedett továbbá a piacra került új építésű ingatlanok száma, amely jól mutatja a növekvő kereslet által generált építkezési hajlandóság növekedését. Az új ingatlanok értékesítése viszont 4.6%-kal csökkent januárhoz képest. Az új ingatlanok ára 2.9%-os növekedést mutat 2012 februárjához képest 

Februárban 411,000 ingatlan került eladásra országos szinten, ez minimálisan kevesebb, mint a hónapra várt 415,000 eladás a Dow Jones Newswires előrejelzése alapján.

Számos piacelemző és közgazdász egyetért abban, hogy az ingatlan értéknövekedésével az ingatlanpiac 2013-ban ismét a gazdaság motorjává válhat. Az értéknövekedés és az értékesített ingatlanok számának növekedése egyre több ingatlanfejlesztőt késztet majd új építési projektek indítására. Egy korábbi felmérés során az ingatlanfejlesztő cégek megerősítették a növekvő kereslet tényét, viszont beszámoltak arról, hogy a rendkívül szigorú hitelezési körülmények, a rendelkezésre álló építési telkek alacsony száma és a növekvő építési költségek továbbra is alacsonyan tartják a fejlesztési hajlandóságot.

Az összes növekedést mutató trend ellenére az értékesített ingatlanok száma még mindig mélyen a válság előtt tapasztaltak alatt áll. Újépítésű ingatlanok esetében a 2005-ös év hozta a legtöbb - 1.4 millió - eladást, ez 2011 év elejére, az eddigi minimumra, 273,000-re csökkent.