Enquiry Form

Elküld!

Friss hírek, cikkek

21.03.2013

2013 Február - további növekedés a floridai ingatlanpiacon

ORLANDO, Florida – 2013. március 21 – Januárt követően a februári hónap újabb előrelépést jelentett a floridai ingatlanpiac helyreállásában. A Floridai Ingatlanközvetítők Egyesülete által kiadott elemzés adatai az eladások számának növekedéséről, az értékesítési medián ár emelkedéséről, a hónap végén folyamatban lévő eladások számának növekedéséról, emelkedő számú újonnan piacra került ingatlanról és mindezek mellett csökkenő kínálatról tanúskodnak. Az adatok hónapról hónapra javuló tendenciát mutattak, 2013 februárja sorozatban a 14. hónap, amely során az értékesítési medián ár növekedést mutatott az előző évi adathoz képest, családi házak és lakások tekintetében egyaránt.

Az ingatlanok értékesítése gyorsulóban van, a családi házak átlagos piaci jelenléte a meghirdetéstől az eladásig 15%-kal, a lakásoké 10%-kal csökkent februárban. A hónap során 15 666 családi ház cserélt gazdát az államban, amely 10.3%-os növekedés, a hónap utolsó napján folyamatban lévő eladások száma 26.7%-os növekedést mutatott 2012 februárjához képest. Az értékesített házak medián ára 12.8%-os növekedéssel $150,000-on állt, az értékesített ingatlanok fele ennél alacsonyabb, másik fele ennél magasabb áron kelt el. Ebben a növekedésben kiemelkedő szerepe van a banki ingatlanvisszavételek csökkenésének, mivel a banki ingatlanok mindig piaci ár alatt kelnek el, csökkentve ezzel a piaci medián árakat. A medián árak országos szinten is hasonló növekedést mutatnak, február végén az országos értékesítési medián ár $174,100-on állt.

A lakások tekintetében február hónap 8 028 eladást hozott, ez 7%-os emelkedés, a folyamatban lévő eladások száma pedig 14.3%-os emelkedést mutat 2012 februárjához képest. A medián ár itt $115,000-on állt februárban, az országos átlag $169,900-nál jelentősen alacsonyabb szinten.

Florida családi ház kínálata 5.5 hónapnyi, míg lakás kínálata 6.1 hónapnyi keresletnek felel meg a publikált adatok alapján.

Az ingatlanközvetítő egyesület vezető elemzője, Dr John Tuccillo szerint "A februári adatok több szempontból is kiemelkedőek. Egyrészt tovább nőtt a készpénzes vásárlások aránya - házak esetében a vásárlások közel feléhez, lakások esetében több mint három negyedéhez nem vett fel hitelt az ingatlan vásárlója. Másrészt nőtt az új hirdetések száma, amely a csökkenő kínálat pozitív piacélénkítő hatásának első jele. Harmadrészt, a legalacsonyabb árszintű ingatlanok kínálata egyre csökken, lassan teljesen elfogy, ennek ellenére nem csökken az értékesítések száma, amely a magasabb árszintű - kiemelten a $300-500,000 értékű - ingatlanok nagyobb térnyerését jelzi az értékesítések számában".

© 2013 Florida Realtors®