Enquiry Form

Elküld!

Friss hírek, cikkek

14.01.2013

Helyreállás várható a tampai ingatlanpiacon

A PNC Financial Group közgazdászának elemzése szerint a tampai ingatlanpiac egyértelműen a helyreállás folyamatában van. A válság okozta sebek és problémák kiheverése nem történhet meg azonnal, várhatóan évekbe telik majd, de az ingatlanpiac zuhanásának végeztével a 2013-as év második felétől gazdasági növekedés várható a régióban.

Az elemzés szerint az ingatlanárak a 2006-os maximumhoz képest átlagosan 45%-al alacsonyabban állnak, de a tavalyi évtől lassan növekedésnek indultak. Az árak emelkedésében fontos szerepe van annak, hogy az árak kedvező szintje és az attraktív hitel-kondíciók egyre erősebb keresletet generálnak, a térségben a meglévő ingatlanok mellett elindult az új építésű ingatlanok értékesítése is. A tavalyi év a válság óta a legnagyobb számú új ingatlan vásárlást hozta. Ebben nagy szerepe van az idősödő, nyugdíj előtt álló baby-boom generációnak, akik a válság alatt nem léptek, de tavaly óta szállingóznak vissza a piacra. Az elemzés szerint a korábbiakkal ellentétben most nem 350-400 m2-es házakat vásárolnak, de egy 200 m2-es házat a nagy részük már megengedhet magának.

Florida ingatlanár-növekedésének már most meghatározója a jelentősen megerősödött helyi fizetőképes kereslet és a növekvő bevándorlás az állam területére. 2006 óta először a 2011-es évben a Floridai bevándorlás ismét túlszárnyalta az amerikai átlagot. A bevándorlás növekedése az értékesítésre váró ingatlan-állomány csökkenéséhez vezet, ami az ingatlan beruházókat új projektek építésére ösztönzi. Ennek ellenére biztos, hogy a válság előtti építkezések üteme nem fenntartható, csak egy jóval mérsékeltebb építkezési hullám várható.

Az elemzés szerint hosszú távon mindenképp átlagon felüli növekedés várható a régióban, melyben kiemelkedő szerepet biztosít az üzletvitel átlagosnál alacsonyabb költségszükséglete, Florida földrajza, az itteni időjárás vonzereje és a látogatók magas száma a téli hónapok során.

Az elemzést végző PNC Bank Florida 14. legnagyobbik bankja a betétek mértékét tekintve.

Herald-Tribune