Enquiry Form

Elküld!

Friss hírek, cikkek

29.01.2013

Várakozások a floridai ingatlanpiacon

Nem véletlenül pozitívak az ingatlanszakma szereplőinek várakozásai a 2013-as évvel kapcsolatosan. Az iparági elemzések mindegyike megegyezik abban, hogy a 2012-es évvel kezdődően helyreállásnak indult az amerikai és azzal együtt a floridai ingatlanpiac. A gazdasági válság következtében történő visszaesés úgy tűnik, hogy a 2011-es év végével elérte a mélypontot. 2012 minden szempontból fordulatot és növekedést hozott, az elemzők várakozásai 2013-ra is hasonlóak. A piac helyreállása számos fontos változást hozhat az ingatlanvásárlási folyamatban, ezek közül a következő tényezők meghatározóak lesznek 2013-ban: 

  

  • Több ajánlat érkezik egy ingatlanra: A folyamatosan csökkenő kínálat következtében nő a verseny a minőségi ingatlanok iránt. Nem kizárt, sőt várható, hogy egy adott ingatlanra számos ajánlat is érkezik, melynek következménye akár az is lehet, hogy az ingatlan a kínálati ár felett talál gazdára.
  • Az ingatlanárak növekedése: A csökkenő kínálat másik fontos következménye az ingatlanárak növekedése. A Forbes szerint a 2013-as év 3%-os növekedést hozhat, az ingatlanközvetítők országos hálózata, a NAR (National Association of Realtors) 4%-os árnövekedést vár.
  • Alacsony kamatok: Az amerikai ingatlanvásárlók rendkívül olcsón jutnak hitelhez. A 30 év futamidejű jelzáloghitel kamata jelen pillanatban 3.38%-on áll, ez 1970 óta nem volt ennyire alacsony. A FED szerint az alacsony kamatok is az ingatlanpiac helyreállítását segítik.
  • Szigorúbb hitelezési kritériumok: A gazdasági válság következményeiből tanulva, a hiteleket kihelyező cégek a korábban megszokottnál sokkal körültekintőbben ellenőrzik a kölcsönt felvevő hitelképességét, ezzel elkerülve az ügyfelek jövőbeli fizetésképtelenségét és a hitelek bedőlését.
  • Növekvő bérleti díjak: Az elemzések szerint a bérleti díjak növekedése várható a következő 3 évben, kiváló környezetet biztosítva az ingatlanbefektetésre. A bérleti díjak növekedése, az olcsó hitelek és az ingatlanpiaci helyreállás miatt a következő években a bérlők könnyen vásárlókká válhatnak, növelve a helyi keresletet és ez által az árszintet.
  • Csökkenő "árnyék-kínálat”: A bankok által visszavett, vagy visszavétel folyamatában lévő (foreclosure, short sale) ingatlanok száma jelentősen csökkent az elmúlt évek során. Az úgynevezett "árnyék-kínálat" csökkenése tovább segíti az ingatlanpiac helyreállását. A banki ingatlanok száma csökkent, de eltűnésük még nem várható a következő néhány évben. Annak ellenére, hogy a vevők piaci ár alatt juthatnak ingatlanokhoz, a banki vásárlás minden esetben nagyobb kockázattal, több idővel és magasabb tranzakciós és helyreállítási költséggel jár, mint egy hagyományos adásvétel.

 

Fentiekből adódóan még egyáltalán nem késő befektetési ingatlant vásárolni Floridában!